P-Nest

De lente kon niet beter starten. Op de eerste dag van de lente, d.d. 21 maart 2023, hebben wij ons P-nest
mogen verwelkomen. Het P-nest bestaat uit 6 teven en 5 reuen.

Aankondiging gemaakt door Moniek en Douwe de Jager
P-nest van de Kennel van Stavast
VaderMoeder
Antonius
Roepnaam: Wolf
Ikkemai Jaapje v.d. Ganzeweide
Roepnaam: Ikkemai
NHSB: 3213288NHSB: 3087106
GoudgestroomdZilvergestroomd
Geboren: 31-10-2020Geboren: 11-06-2017
HD-A
ED vrij
Rug geen afwijkingen

Certificaat gedragstest NHC
Keuring op rasstandaard nestendag NHC


HD-A
ED vrij
Rug geen afwijkingen
LTV/LÜW Grad 0
DM Normaal
SCDA 1 & 2 N/N (vrij)
MyDogDNA geen bijzonderheden
Brindle test kbr/kbr

Nederlands Jeugdkampioen
VDH Europasieger ’18
HSCD Jugend Champion
Nederlands Kampioen

FCI NHAT – Excellent
Inteelt coëfficiënt: 12.76 %Inteelt coëfficiënt: 15.38 %
Inteelt coëfficiënt (op 11 generaties) van de pups P-nest: 14.52 %

In het voorjaar van 2022 was de eerste ontmoeting tussen Wolf en Ikkemai. Het klikte direct, waarbij de verloving werd bevestigd. Op 20 en 21 januari 2023 heeft een dekking plaatsgevonden. Alle aanwijzingen werden op 19 februari 2023 bevestigd. Ikkemai is drachtig.

We hebben Wolf leren kennen als een leuke en sociale rastypsiche reu. Wolf woont in een gezin met twee kleine kinderen en een kat op het platteland. Hij geniet van het (buiten)leven en is regelmatig in de luidruchtige werkplaats van zijn baas aanwezig. Wolf is een rustige reu die zich niet gek laat maken door alles wat op of langs het terrein plaatsvindt.
Wolf vindt het heerlijk om samen met zijn baas activiteiten te ondernemen.

Week 1
De pups eten en groeien goed. Ze liggen er tevreden en voldaan in de werpkist. Mama Ikkemai is weer een fantastische moeder. In alle rust verzorgt zij haar 11-tal met alle zorgvuldigheid.

Week 2
De pups zijn nu 2 weken oud en wat ontwikkelen ze zich goed. Al voor de 10 dagen waren alle pups verdubbeld in geboortegewicht. Volledig volgens het boekje. In deze week waren ook de eerste kiloknallers. Inmiddels zijn ook de oogjes geopend. Ikkemai doet het fantastisch als moeder. Heerlijk zo’n relaxte mama. De pups hebben hun eerste ontworming gekregen.

Week 3
In deze week zijn de pups gegroeid naar 3,5 tot 4 x het geboortegewicht. Ze hebben kennisgemaakt met de eerste papjes van puppymelk met vlees. Maar ook geweken brokjes hebben ze vandaag voor het eerst geproefd. In de bekjes zijn al witte puntjes te zien. Dit betekent dat de vlijmscherpe puppytandjes er aan komen. De woonkamer is omgetoverd tot een puppy speelparadijs en de kraamkamer is vanaf nu omgedoopt tot slaapkamer. De visite komt nu ook goed op gang. De volgende stap in de socialisatie.

Week 4
De pups zijn in de woonkamer alles aan het ontdekken en genieten van alle aandacht van de visite. Stap voor stap gaan de pups steeds meer vaster voedsel eten. Vers vlees vinden ze heerlijk, maar er gaat niets boven een toetje bij mama Ikkemai halen. Ook is er gestart met zindelijkheidstraining. De pups hadden het principe van de bak het rap door. Ze poepen en voor een groot deel plassen ze op de bak.

Photoshoot

Week 5
Het eten, groeien, genieten en knuffelen gaat maar door. Tussendoor even tijd voor een pedicure behandeling, zodat de nageltjes niet te scherp zijn voor de buik van mama Ikkemai.

Week 6
Het is heerlijk weer om buiten te spelen. De tuindeur staat open zodat de pups zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Samen met de visite en mama Ikkemai genieten de pups van het mooie weer. Deze week is de chipper langs geweest. Daarnaast hebben de pups hun eerste autorit gehad. Deze ging naar de dierenarts voor de controle en hun eerste enting. Alle pups zijn door de dierenarts goedgekeurd.

Week 7

De socialisatie buiten ons huis en tuin is begonnen. Eerst hebben de pups kennis gemaakt met het lopen aan een riempje. Verder hebben de pups een bezoek gebracht aan een markt in Rotterdam. Daar hebben ze weer nieuwe geluiden en geuren waargenomen. Ook hebben ze kennis gemaakt met de geluiden van het verkeer, waaronder een tram. In deze week heeft een puppytest plaatsgevonden. Door deze socialisatie buitenshuis hebben we kunnen zien of er verschillen zijn in het gedrag van de pups tussen de vertrouwde omgeving en de nieuwe drukkere omgeving met veel meer prikkels.

Week 8

In de laatste week hebben de pups kennisgemaakt met alle geuren en geluiden van andere dieren. We hebben een bezoek gebracht aan de kinderboerderij. De pups vonden de dieren op de kinderboerderij erg interessant. Daarnaast zijn de pups wezen puppy apenkooien bij Kynologisch Nederland in Hellevoetsluis. Naast het knuffelen met iedereen, was de ballenbak toch wel het leukst.

Week 9

Zo langzaam vliegen alle pups uit. De pups genieten lekker van het spelen in de tuin. De twee laatste pups zijn wat langer gebleven en o.a. een bezoek gebracht aan een manege. Daarnaast is een start gemaakt met het socialiseren in een restaurant. Een zware taak voor de fokkers.

Photoshoot

Voordat de pups gingen verhuizen naar hun nieuwe huis, hebben ze nog even voor de fotocamera geposeerd. Hieronder alle fotomodellen van het P-nest.

1 jaar

Op 21 maart 2024 zijn de P-tjes 1 jaar geworden. De verjaardagen zijn groots gevierd.
De pups zijn allen uitgegroeid tot leuke pubers. Sommige worden ingezet voor een speciale taak. Zo wordt Athena (Poppedijn van Stavast) opgeleid voor het werk bij de Rode Kruis in Luxemburg, Pippi van Stavast wordt opgeleid om bij de schapen te werken, Skadi (Pien van Stavast) wordt ingezet als schoolhond in het speciaal onderwijs en Piper gaat de opleiding in als therapiehond. Met de andere honden worden andere activiteiten en sporten gedaan.

Nestendag

Op zaterdag 13 april 2024 was de nestendag van de NHC. Zeven van de elf pups waren aanwezig. Daarnaast waren mama Ikkemai en papa Wolf ook aanwezig om met trots hun kinderen te presenteren. De keurmeester was mevrouw J. Dekker. Als fokker erg trots op alle pups met eigenaren. Ze deden het geweldig. Hieronder de keurverslagen per hond en een totaalbeeld van het nest.

K1642 v. Stavast. Geb. 21-03-2023.
V: Antonius
M: Ikkemai Jaapje v.d. Ganzeweide
Antonius 
Stevige reu in te goede conditie. Krachtig mannelijk hoofd met goede verhoudingen. Voldoende donker oog, goed gevormd en geplaatst. Krachtige voorsnuit, correct compleet gebit. Kan oren goed dragen. Correcte lichaamsverhoudingen. Goede onderbelijning, bovenbelijning moet strakker. Wat laag aangezette staart. goede vachtstructuur, maar wat uit conditie. Mooie stroming. Fijn temperament.
Ikkemai Jaapje v.d. Ganzeweide 
Elegante teef. Hoofd vrouwelijk, maar mist opvulling onder de ogen en kracht in voorsnuit. Onderkaak moet sterker. Breed in front. Elleboog mist aansluiting, voorborst moet uitgesprokener. Op dit moment vachtconditie niet optimaal. Goede stroming met masker. Fijn van bone. Goed temperament.
Pepijn v. Stavast 
Mannelijke knul, goed gevormd hoofd. Goede verhoudingen. Flinke oren, mooi donker oog, goed gevormd en geplaatst. Compleet scharend gebit. Mist nog wat voorborst, lichaam moet uiteraard nog uitzwaren, momenteel nog wat sterk oplopende onderbelijning. Ruglijn verbetert bij het gaan, gaat graag in telgang. Wat zachte vachtstructuur, mist momenteel nog lengte. Goed bot, fraaie stroming. Enthousiaste pup.
Peterlorre v. Stavast 
Reu nog volop in ontwikkeling maar al wel mannelijk. In aanleg goede verhoudingen in hoofd. Voorsnuit moet nog voller, helaas lichte ramsneus, moet nog in de oren groeien. Mooi donker oog, momenteel wat gerond. Correcte lichaamsverhoudingen, maar moet in lichaam nog uitzwaren. Momenteel nog sterk oplopende onder belijning, toon graag lichte roach in ruglijn. Momenteel evenredig schaars gehoekt met sterk hellend bekken. Laag aangezette staart, vacht mist momenteel alle lengte. Voldoende in structuur. Kan correcte gangen laten zien, passend bij zijn leeftijd. Door te hellende bekken mist hij achter stuwing en toont het wat slepend. Mooie stroming met masker. Heerlijk temperament.
Prins Wolf v. Stavast 
Echte pup maar mannelijk. Goed gevormd hoofd, maar moet droger in voorsnuit. Mooi donker expressief goed gevormd en gelegen oog, moet nog in de oren groeien. Compleet schaargebit met gezonde elementen. Correcte onderbelijning voor leeftijd, ruglijn op moment nog volop in ontwikkeling. Sterk hellend bekken met laag aangezette staart met goede lengte. Momenteel voor correct gehoekt en achter overhoekt. Voldoende bot. Wat lang in lende. Ruglijn verbetert bij het gaan, maar gaan wat rond. Kan voor mooi lopen maar achter weinig hakbeweging. Mooie stroming met lichte aanduiding van masker. structuur en lengte momenteel nog volop in ontwikkeling. goud- zilver gestroomd. fijn temperament.
Pien v. Stavast 
Uiterst elegante teef, erg vrouwelijk. Goede lengte en belijning in hoofd, mist uiteraard nog wat breedte in schedel, moet nog wat in de oren groeien die wat laag aangezet zijn. Uitmuntend oog, onderkaak moet sterker wat de voorsnuit droger zal maken. Krachtig gebit, maar mist elementen *). Voor leeftijd goed ontwikkeld lichaam, momenteel nog wat sterk oplopende onderbelijning, ruglijn nog in ontwikkeling. Lang te schuinliggend bekken, geeft een ronde croupe, lange wat laagaangezette staart. Gangwerk sterk onder invloed van totale devotie aan de eigenaar. Gangen zullen in de toekomst zeker verbeteren, want de basis is er. Achterhand niet haar sterkste punt. In aanleg prima vachtstructuur, maar moet nog lengte krijgen. Zilver gestroomd, mooie stroming met masker. Fijne hond. *) Volgens dierenartsverklaring is gebit compleet en scharend
Pippi Ikkemai v. Stavast 
Echte pup, maar de basis is er. Vrouwelijk hoofd, voorsnuit moet nog sterker worden. Moet nog sterker worden, wat de droogheid ten goede zal komen. Moet nog in de oren groeien, hele mooie expressie, schitterend oog in alle onderdelen. Prachtig compleet scharend gebit. Lichaam naar leeftijd krachtig ontwikkeld, voldoende beenlengte. Correcte onderbelijning voor leeftijd, wat lang in lendenen, correcte bovenbelijning. Wat sterk hellend bekken met laag aangezette staart. Sterke hoeking voor en achter, gaat vlot achter, voor uiteraard nog los. Mooie stroming met masker. Vachtstructuur en -lengte moet zich nog ontwikkelen. Heerlijk temperament.
Pieke v. Stavast 
Nog puppy-achtige teef. Vrouwelijk hoofd maar moet droger. Compleet scharend gebit. Moet nog in de oren groeien, mooi donker oog. Lichaam ontwikkeld naar leeftijd, passend bone, wat sterk oplopende onderbelijning, bovenbelijning nog in ontwikkeling, wat lang in lendenen en sterk hellend bekken met laag aangezette staart. Gaat vlot maar slepend achter, vanwege het bekken. Front nog los, evenredig schaars gehoekt. Tussen zilver en goud gestroomd in met masker, vacht moet nog ontwikkelen in structuur en lengte. Fijn temperament.
Pia v. Stavast 
Aantrekkelijke teef. Heel mooi hoofd, moet uiteraard nog in de oren groeien. Heel fraai donker oog, compleet scharend gebit, gezonde elementen, voldoende droogte in lippen, schitterend oog met fraaie expressie. Goede hoogte-lengte verhouding. Fraai ontwikkeld lichaam voor leeftijd, passend bone. Wat sterk hellend bekken, achter dieper gehoekt dan voor. Kan zeer goed gangwerk laten zien, fraaie stroming met masker, moet uiteraard nog in structuur en lengte winnen. Weet de baas perfect te manipuleren. Fijn karakter.
Totaalbeeld:
Vader en moeder hebben hun sterke punten goed verdeeld. In totaal zijn het nog echte puppen zowel in gedrag als in uiterlijk. Met name de meisjes. In het algemeen aantrekkelijke hoofden, die bij sommige drogen moeten. Allemaal masker. Met name de meisjes hebben hele fraaie ogen. Vacht moet bij alle nog ontwikkelen, zowel in lengte als in structuur. Bekkenligging in een punt van aandacht, deze moet minder sterk hellen. Doorsnee typische vertegenwoordigers met heerlijke karakters.