De Kennel

We fokken af en toe een nestje en besteden daarbij veel aandacht aan het uitkiezen van de reu. Naast een stabiel, vriendelijk karakter en een goede gezondheid, kijken we ook naar het uiterlijk. We zoeken steeds een vaderhond die de kenmerken van de rasstandaard zo goed mogelijk benadert, van zowel de binnenkant, als van de buitenkant. Meer informatie over onze nesten en de ouderparen vindt u terug onder de button ‘Nesten’. Onze pups groeien op in huiselijke omgeving. Uiteraard krijgen de pups de benodigde entingen in de eerste weken en worden zij in de zesde week gechipt. Tevens wordt een stamboom aangevraagd en een dna-profiel gemaakt.

Het kenmerk van de Kennel van Stavast is dat wij veel aandacht besteden aan de inprenting- en socialiseringsfase, zodat onze pups zich kunnen ontwikkelen tot stabiele en vrije honden. We hebben geen aparte kennel. Zoals eerder vermeld, groeien de pups bij ons op in huis en zijn zo vanaf het begin gewend aan allerlei huiselijke geluiden. Bezoek is, in overleg, bij ons van harte welkom. De pups maken op deze manier kennis met volwassenen en kinderen en raken vertrouwd met optillen en geaaid worden. We gaan ook met alle pups naar buiten. Dit doen we niet alleen met de auto, maar ook maken ze het verkeer mee vanuit een fietskar. Er staat een bezoekje aan het winkelcentrum, markt, school en kinderboerderij op het programma. Op deze manier verloopt de kennismaking met de ‘grote’ wereld voor de pups zo geleidelijk mogelijk en wordt er in die belangrijke eerste weken een goede basis gelegd voor het verdere leven, of dit nu in een rustig dorp of een drukke stad is. Met elke pup gaan we oefenen met buiten wandelen. Hierdoor raken de pups vertrouwd met het halsbandje en de riem. Om de pup stapsgewijs te laten wennen aan harde geluiden als vuurwerk en onweer, maken we o.a. gebruik van een speciale CD. Daarnaast maken we een begin met de benchtraining, omdat de bench een prima middel is in de opvoeding van de pup naar jonge hond. Op deze manier leren hondjes (even) alleen te zijn zonder iets dat u dierbaar is stuk te maken. Het helpt daarbij om ze gemakkelijker zindelijk te laten worden.

Wanneer de pups 6-7 weken oud zijn, wordt er door een gedragsdeskundige een puppytest gedaan. Hiermee wordt een indicatie verkregen over het karakter en de mogelijkheden van de pup. Op basis van onze eigen ervaring en de uitslag van de puppytest beslissen we uiteindelijk bij welke eigenaar welke pup het beste past. Hierbij proberen we ook rekening te houden met de voorkeur van de beoogde baas. Als de pup met acht weken naar zijn of haar nieuwe baasjes gaat, begint voor hen de verdere opvoeding van de pup. Voor ons houdt het daarmee niet op. We zullen nog regelmatig contact houden en staan altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Mocht het desondanks niet goed gaan met het hondje, dan behouden we ons het recht voor om het hondje terug te nemen. We blijven ons namelijk verantwoordelijk voelen. Op deze manier willen wij graag het fantastische ras van de Hollandse Herder in stand houden!

Onze kennel is aangesloten bij de rasvereniging NHC.