Geschiedenis

Familie Van Linschoten

De kennelnaam Van Stavast heeft een lange geschiedenis. Op 8 februari 1960 fokte de heer J.F. Linschoten zijn A-nest onder de kennelnaam Van Stavast uit de combinatie Kampioen Bellaa en Kampioen Chico. Meerdere nesten volgden, waarvan regelmatig honden kampioen werden en de titel Winner droegen. Het laatste nestje fokte de heer Linschoten in 1975.
Ondertussen hadden enkele fokkers begin jaren ’70 hun krachten gebundeld onder de naam ‘de Samenwerkende Fokkers’. Zij richten zich op een deel van het bestand, met als doel om terug te fokken naar rastypsiche Hollandse Herders (Peterlorre-lijn). Naast de Kennel van Stavast, deden ook de kennels Van het Oude Landras, Van de Streekhoeve, Van de Liemershof, Van Duurstede, Van de Selsterhof, Van Sasseltberg, Van Renswoude en Van Hagaemundi mee. De samenwerking duurde officieel tot begin jaren ’90, maar nog steeds kruisen de lijnen uit de nog bestaande kennels zich regelmatig.

       

 

Familie Butter
Een toevallige ontmoeting in de jaren ’90 met Mia Hagen-Linschoten, de dochter van de heer J.F. Linschoten, leidde ertoe dat Peter en Simone Butter de kennelnaam mochten overnemen en de lijn konden voortzetten.
Op 13 mei 1996 werd bij Peter en Simone het A-nest uit de combinatie Donna van het Peerdevonder en Rex van Sarin’s Hof geboren. Uit dit nest hielden zij de mooie Anouk aan, die de stammoeder van de Kennel van Stavast werd. Zij hebben de nesten A tot en met K gefokt. Regelmatig werd een hond kampioen. Daarnaast werd met de honden op verschillende disciplines sport beoefend. Denk hierbij aan gehoorzaamheid, agility, speuren en schapenhoeden.
Peter en Simone hebben een aantal malen mensen in de gelegenheid gesteld om onder de naam van de Kennel van Stavast een nestje te fokken. Zo werd het E-nest door Wilma Woldberg gefokt. Het L-nest werd door Angelina Verswijver gefokt en het M-nest door Benjamin en Kelly Rossenaar. Daarnaast werd onder andere kennelnamen met de honden uit de Kennel van Stavast gefokt.

     


                                                        Briska Anouk, Anouk en Brenda

Familie Ilmer
In mei 2010 was onze eerste ontmoeting met Peter en Simone. Wij kregen Jari van Stavast en kwamen in de wereld van de Hollandse Herders en de fokkerij terecht. In 2016 kregen wij de eer om de kennelnaam over te nemen en de lijn voor te zetten. Wij gaan het alfabet verder volgen. De honden vanaf het N-nest worden bij ons geboren.
Wij doen ons best om gezonde rastypische Hollandse Herders met een fijn karakter te fokken zoals toen, die de naam Van Stavast eer aan doen! Zie voor meer informatie het tabblad “Over ons”.