N-Nest

N-nest van de Kennel van Stavast
V.l.n.r. Nandeau, Nella Ikkemai, Noëlle, Nozem Jedda, Norah LaJa, Nelis, Nikkie & Nouchka

Op kerstavond, 24 december 2019, hebben wij het N-nest mogen verwelkomen. Het nest bestaat uit 3 reuen en 5 teven.

N-nest van de Kennel van Stavast
VaderMoeder
Esaber Denker met Wanda         
Roepnaam: Jedda
Ikkemai Jaapje v.d. Ganzeweide
Roepnaam: Ikkemai
NHSB: 2836734NHSB: 3087106
GoudgestroomdZilvergestroomd
Geboren: 21-04-2010Geboren: 11-06-2017
HD-A
ED vrij
Rug in 2011 geen afwijkingen

HSCD Clubsieger ’11
NHC Clubwinner ’12
Nederlands Kampioen

UV
Therapiehond
HD-A
ED vrij
Rug in 2018 geen afwijkingen
DM Normaal
SCDA 1 & 2 N/N (vrij)
MyDogDNA geen bijzonderheden
Brindle test kbr/kbr

Nederlands Jeugdkampioen
VDH Europasieger ’18
HSCD Jugend Champion
Nederlands Kampioen

FCI NHAT – Excellent
In training voor
schapenhoeden & agility
Inteelt coëfficiënt: 18.26 %Inteelt coëfficiënt: 15.38 %
Inteelt coëfficiënt van de pups N-nest: 14.84 %

In juni 2019 was de eerste ontmoeting tussen Jedda en Ikkemai. Het klikte direct, waarbij de verloving werd bevestigd. Op 27 en 28 oktober heeft een dekking plaatsgevonden. Alle aanwijzingen werden op 25 november 2019 bevestigd. Ikkemai is drachtig.

Wij kennen Jedda als een mooie Hollandse Herder reu zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant. Hij is een stabiele, vriendelijke, vrolijke reu met een open karakter. Ondanks zijn leeftijd is Jedda nog erg actief. Hij laat zich er niet zomaar uitrennen door een jonge godin als Ikkemai.  

Jedda is als therapiehond werkzaam bij fysio Bussum (zie: https://www.fysio-bussum.nl/over-ons/ons-team/ ) Hij wordt ingezet in verschillende situaties, zoals in de therapieruimte of tijdens alle weersomstandigheden in de buitenruimte. Het doel van de werkzaamheden van Jedda is de cliënten geruststellen, ondersteunen en stimuleren bij de behandelingen.

Hierbij kan worden gedacht aan cliënten die tijdens de behandeling erg gesloten en gespannen zijn. Door Jedda bij de therapie te betrekking is de sfeer vaak beter en de cliënt wordt ontspannen. De aanwezigheid van Jedda helpt cliënten om het verhaal van hun eigen herinneringen te vertellen. De cliënten voelen zich meer op hun gemak. Zowel kinderen als volwassenen krijgen hierdoor een meer open houding. Praten, bewegen en spelen wordt gemakkelijker. Over het algemeen zijn cliënten dol op honden en zij hebben dezelfde hobby als Jedda en dat is spelen. Jedda laat hen zich op het gemak voelen. Praten over Jedda is leuk en hierdoor kunnen therapeuten een gesprek op gang brengen. Jedda spiegelt het gedrag van de cliënten, die hierdoor worden geconfronteerd met het eigen gedrag.

Jedda helpt ook bij oudere cliënten die zich vaak eenzaam voelen en waarbij bewegen niet meer zo soepel gaat. Doordat een (fysio)therapie vaak pijnlijk en vermoeiend kan zijn, komt het voor dat cliënten erg tegen de behandeling opzien. Jedda leidt de cliënt af en zorgt ervoor dat de therapie leuker is. Het aaien en de aanwezigheid van Jedda maakt dat ze minder eenzaam zijn en positiever in het leven staan. De verstijfde handen en het lichaam ontspannen bij het aaien van Jedda. Met Jedda naar buiten gaan is leerzaam voor cliënten. Ze leren leiden, volgen, duidelijkheid brengen door commando’s te geven en congruent zijn. Verder leren de cliënten om een wandeltempo vast te houden.

Jedda zorgt voor snellere stappen vooruit in het proces van de therapie.

Week 1 van de pups
Op kerstavond zijn de pups geboren. De pups groeien goed en Ikkemai is een fantastische moeder.

Week 2 van de pups
De pups groeien als kool. De oogjes zijn inmiddels geopend. Aan het einde van week 2 is van iedere pup een portret gemaakt. De reuen hebben de kleuren groen, blauw en bruin. De teven hebben de kleuren goud, paars, rood, oranje en roze.

Week 3 van de pups
In deze week komen de tandjes door. De pups verblijven overdag in de woonkamer. De kraamkamer is omgedoopt tot slaapkamer. Zo langzamerhand wordt de wereld van de pups steeds groter. Eind van deze week maken de pups kennis met ander voedsel dan moedermelk. Ze smullen hier enorm van.

Week 4 van de pups
Het weer is eindelijk mooi genoeg om naar buiten te gaan. De pups genieten van de tuin. Deze week heeft de 2e fotoshoot plaatsgevonden. De dames zijn rood, oranje, roze, goud en paars. De mannen zijn groen, bruin en blauw.

Week 5 van de pups
De pups groeien goed. Indien het weer toelaat, genieten de pups van de tuin. Mama Ikkemai en de pups ravotten heerlijk. Deze week hebben de pups kennisgemaakt met de ballenbak. Zowel kind als pup hebben hiervan genoten.

Afscheid Nella Ikkemai van Stavast (pup roze)
Na alle leuke en mooie berichten hebben we op 3 februari 2020 helaas een heel ander bericht. We hebben na 6 weken afscheid moeten nemen van Nella Ikkemai van Stavast (pup roze). We hadden een vermoeden dat er anatomisch iets niet goed met haar was. Vandaag werd dit door de dierenartsen helaas bevestigd. In goed overleg met beide dierenartsen hebben we besloten haar direct te laten inslapen. Wat kan de beste beslissing toch vreselijk veel pijn doen.

Dag lief vrolijk zonnestraaltje …………

Nella Ikkemai van Stavast (pup roze)

Week 6 van de pups
We genieten volop van de pups. Gelukkig konden de pups iedere dag even van de tuin genieten. Het tuinieren zit ze in het bloed.
In deze week is de chipper van de Raad van Beheer langs geweest. De namen met stamboomnummers en chipnummers zijn aan de pups gekoppeld.
6 februari was een enorme belevenis. Alle pups in de bench voor een autorit naar de dierenarts. Bij de dierenarts hebben alle pups een check en de 1e enting gekregen. Alle pups zijn door de keuring. Met dank aan AH voor vervoer op maat van de auto naar de dierenarts.
Eind deze week quality time met alle pups. Ze zijn stuk voor stuk aan een riempje mee naar buiten gegaan. Weer een nieuwe ervaring voor de pups.

Week 7 van de pups
Deze week heeft in het teken gestaan van socialisatie buitenshuis.
In het begin van de week stond het kennismaken met andere dieren op het programma. We zijn met de auto naar de kinderboerderij geweest. De autorit was al een belevenis en alle dieren op de boerderij ook. Na afloop waren alle pups uitgeteld.
Later in deze week zijn we naar Rotterdam geweest om de pups kennis te laten maken met stadse drukte, geuren en geluiden. De pups hebben het erg leuk gevonden. Met name het schoolplein was een groot succes. Op de markt gingen alle neuzen de zelfde kant op bij het passeren van de gegrilde kippen. Een tram is een raar ding, maar eng was het niet.
Aan het einde van de week was de laatste volle dag dat het N-nest compleet was. Daarom was het deze dag feest. We zijn gaan puppy apenkooien bij Kynologisch Nederland in Hellevoetsluis. Er stonden allemaal ’toestellen’ waar de pups op, in of onder konden. De pups vonden het geweldig. De toeschouwers ook.

Puppytest door Jeroen Oomen hondencoach
Op 12.02.2020 heeft Jeroen Oomen van Kynologisch Nederland een puppytest uitgevoerd bij ons N-nest. Jeroen heeft, wat hij zag gebeuren tijden de test, op zijn geheel eigen wijze ingesproken. In onderstaande tekst staan zijn bevindingen. Wij zijn ontzettend trots op de ontwikkeling van ons nest!

Hieronder de bevindingen van Jeroen:
“Ik wil over het algemeen gesproken zeggen en dat is voor de toekomstige hondeneigenaren: 
Ik heb een zeer sociaal nest gezien. Waarbij elke hond echt een individu is. De verschillen niet zo heel groot. De ene hond is net ietsje lager in het aanbieden. De andere hond is net ietsje sneller in het herstel, maar over het algemeen gesproken heb ik een stabiel nest gezien. En dan qua gedrag, maar ook hoe de honden omgaan, bij elkaar zitten, qua wat ze tonen tijdens de test.
Het zijn mensgerichte honden. Ze zijn redelijk tot zeer onderdanig in hun contact met mensen. Ze zijn vriendelijk en sociaal vaardig. Ze zijn geen platwalsers. Met de verschillende prikkels die aangeboden worden, kijken ze de kat even uit de boom. Herstellen daarna, zij het onder invloed en met hulp van een tester.
Dat betekent dat als je kijkt naar het nest dat ik gezien heb dat ik met grote trots Rebecca en Michiel wil feliciteren met de keuze van de reu en teef. Blijkbaar is dat zo fantastisch zoals het is. Als ik het heb over toekomstige eigenaren. Zijn dit honden waarmee, zoals met alle honden, je beloningsgericht moet trainen, moet focussen op wel en dat je rust en geduld moet hebben. Ze de kans moet geven om te ontwikkelen. Bij de puppytest zijn de honden pas 7 weken en 1 dag oud. Er kan nog enorm veel gebeuren. Er zijn nog traumatische periodes genoeg. Waar ik ze nu test als vriendelijke en sociaal vaardige honden die onderdanig zijn. Is het van belang om het socialisatie proces in stand te houden en het door te zetten. Het stopt niet met 7 weken. Alles wat Rebecca en Michiel geïnvesteerd hebben, moet je nu zelf door gaan zetten en dan is nog steeds geen garantie van datgene wat ik heb gezien heb dat ze dat over 2 jaar nog steeds zo zijn. Maar de basis is in ieder geval goed van deze honden om verder te komen in het leven.”

Jeroen tijdens puppytest

Week 8 van de pups
In deze week gaan alle pups naar hun nieuwe baasjes. Tussendoor gaat het socialisatie proces gewoon door.
Met de laatste 4 pups zijn we naar de manege geweest. Ze hebben kennis gemaakt met andere honden, paarden en andere geluiden en geuren die bij een manege horen. Daarna in de kantine de training bekeken. De pups deden dit achter hun oogleden.

Vertrek van de pups
Alle pups zijn naar hun nieuwe baasjes verhuisd. Norah LaJa van Stavast (pup paars) blijft bij ons wonen. Ons eerste nestje zit er op. Uiteraard hopen we op heel veel leuke spam van de baasjes.
Ikkemai en wij hebben met ontzettend veel toewijding en plezier dit nest grootgebracht tot ruim 8,5 weken. We vonden het ontzettend leuk om dit met iedereen te delen en zijn dankbaar voor de steun en de leuke, grappige en lieve berichten die we persoonlijk mochten ontvangen. Het was een onvergetelijke, machtig mooie, maar soms ook erg verdrietige ervaring. We kunnen stellen dat we buitengewoon trots zijn op Ikkemai. Ze is een meer dan fantastische moeder geweest voor haar 8 kinderen.
Op onderstaande foto’s zijn de pups bijna 7 weken oud.

De foto’s zijn gemaakt door Pieter Keijzer, waarvoor ontzettend veel dank!

Socialisatie: visite
Wij vinden het belangrijk dat de pups kennismaken met een diversiteit aan mensen. Dit nemen ze voor de rest van hun leven mee. Daarom hadden wij bijna heel de periode iedere dag visite. Iedereen heeft hier duidelijk van genoten.

Hondententoonstelling Utrecht 2020
Op 9 & 10 mei 2020 vindt de twee jaarlijkse show plaats. Dit jaar wordt de Hollandse Herderhonden in de schijnwerpers gezet. Op de aankondiging staan de ouders van ons N-nest. Rechts beneden staat vader Jedda en links boven staat mama Ikkemai.
Wegens COVID-19 is deze hondententoonstelling geannuleerd.

6 maanden
Hieronder foto’s van het N-nest op het moment dat ze circa 6 maanden oud zijn.

FCI Natural Herding Apitude Test (NHAT)
Op 2 Oktober 2020 hebben Nandeau, Nelis (Drae), Nozem Jedda, Nikkie, Noëlle en Norah LaJa van Stavast deelgenomen aan de FCI Natural Herding Apitude Test (NHAT). Door de geboorte van een mensenpuppy in het huis van Nouchka (Kyra), konden zij er niet bij zijn. Nouchka en haar 3 baasjes waren op afstand bij ons.

In de middag was het SHOWTIME. Joke van Leeuwen-Van Dijk was de keurmeester. De NHAT startte met de sociale test. Het eerste onderdeel was met alle pups tegelijk. Daarna werd het vervolg van de sociale test individueel afgenomen. Nadat alle pups met vlag en wimpel de sociale test hadden afgerond, mocht iedereen door naar de volgende ronde: De aanlegtest.

Bij de aanlegtest wandelden het baasje en de keurmeester samen met de ‘kandidaat’ langs de schapen om door te lopen tot een afstand van 50 meter van de schapen. De schapen stonden in de kraal. Op een afstand van 45 meter werd de lijn losgemaakt om te zien wat de pup gaat doen. De één rende direct in één streep naar de schapen. De ander liep op een rustig tempo naar de schapen en moest even ‘wakker’ worden. Geweldig om het natuurlijk instinct bij alle pups te zien. De overeenkomst was dat alle pups om de kudde gingen cirkelen om de kudde bij elkaar te houden.

Na afloop was er een nabespreking. Keurmeester Joke gaf uitleg over haar bevindingen. Daarnaast gaf zij uitleg over hoe nu verder om te gaan met dit aangewakkerde instinct. Tips en trucs werden door Joke met de groep gedeeld. Verder kregen alle baasjes te horen dat alle pups waren geslaagd. Alle honden kregen een Diploma FCI-NHAT van de Commissie Werkhonden. Iedereen van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. Wij zijn als fokkers super trots op alle baasjes en pups.

Alternatieve nestendag op 29 mei 2021
De nestendag van 29 mei jl. ging vanwege de coronamaatregelen voor de 2e keer niet door. Dit was natuurlijk een enorme domper voor ons allemaal, omdat we ons enorm hadden verheugd op deze dag. Om de kans op het wel doorgaan van de nestendag zo groot mogelijk te houden, had de NHC tot het laatste moment gewacht om te zien of met de aangekondigde versoepelingen toch nog iets mogelijk was. Helaas moest de nestendag, ondanks de inspanningen van de NHC, begrijpelijkerwijs toch worden afgelast. Alle baasjes van het N-nest van Stavast hadden deze dag in hun agenda vrijgehouden en omdat de afgelasting redelijk kort dag was, was die plek nog niet opnieuw ingevuld. Hierdoor ontstond al snel het idee om een alternatieve nestendag met alleen de telgen uit het N-nest van Stavast te organiseren. Er werd in allerijl een programma samengesteld dat bestond uit een wandeling en een workshop detectie.
Zaterdag 29 mei 2021 was het een prachtige voorjaarsdag en de zon scheen volop. Vanuit alle hoeken van Nederland kwamen de pubers met hun baasjes naar de Reeuwijkse Plassen voor een gezamenlijke wandeling. Voor ons was de spanning groot. Worden we door “onze puppy’s” nog herkend? Het antwoord op deze vraag was overduidelijk. We werden door de pubers uitbundig begroet en helemaal afgelebberd. Daarna maakten alle broers en zussen (opnieuw) kennis met elkaar. Ook mama Ikkemai zag al haar kroost weer en vond het erg leuk om met deze club lekker op pad te gaan.
Tijdens de wandeling konden de broers, zussen en mama een beetje met elkaar spelen en hadden de baasjes lekker de tijd om hun ervaringen met elkaar te delen. Erg leuk om te zien hoe gezellig niet alleen de baasjes, maar zeker ook de honden met elkaar omgingen. Het zijn stuk voor stuk mooie honden met een heerlijk karakter geworden. De wandeltocht was erg gezellig en voerde door een mooi gebied. Als kers op de taart werd de wandeling afgesloten door even neer te ploffen op een terras voor een hapje en een drankje.
Voor het tweede deel van onze alternatieve nestendag werden wij bij Service4Dogs in Ter Aar verwacht voor een workshop detectie. In een mooie hal werden we gastvrij ontvangen. Na wat theorie konden mama en al haar pubers één voor één uitproberen of ze voor detectie in de wieg waren gelegd. Het was mooi dat er werd ingespeeld op het niveau van de individuele hond. Prachtig om alle honden aan het werk te zien. Zo leuk om de overeenkomsten en de verschillen tussen de honden te zien. Zo was de ene puber rustig bezig met het zoeken, terwijl de ander zich behoorlijk in het zweet werkte. Wat gold voor alle honden was de 100% inzet. Alle honden hebben laten zien dat ze aanleg hebben voor detectie en snappen wat werken is. Het was duidelijk dat detectie veel vraagt van de hond. Bij de meesten was het koppie na 10 tot 15 minuten vol en mocht de volgende ster zijn opwachting maken. Als afsluiting van de hele dag is nog een groepsfoto gemaakt.  Daarna ging iedereen moe maar voldaan weer huiswaarts.

Nestendag

Op zaterdag 11 september 2021 is ons N-Nest tijdens de nestendag van de NHC gekeurd.

Keurverslag

Keurmeester: Dhr. J. de Gids

K1574 v. Stavast. Geb. 24-12-2019.
V: Esaber Denker Met Wanda
M: Ikkemai Jaapje V.d. Ganzeweide
Esaber Denker met Wanda 
Mooi type, prachtig gestrekt hoofd. Donker oog. Mooi geplaatst klein oor. Schaargebit compleet. Mooi lichaam, rechte benen. Gesloten voeten. Mooie vacht met veel onderwol. Pigment in de lippen kon beter. Mooie staartlengte en goed gedragen. Mooi ruim gangwerk. Toont al wel flink wat vergrijzing. Mooi zilvergestroomd. Aangenaam gedrag.
Ikkemai Jaapje v.d. Ganzeweide 
Absent in verband met het O-nest.
Nandeau v. Stavast 
Rastypische reu. Met mooi hoofd. Lichaam voldoende lang. Hoeking achter in orde, kan voor beter. Wat vlakke rib. Mooie vacht. Beide testikels aanwezig. Zilvergestroomd met mooi masker. Gangwerk voor wat los, met voldoende stuwkracht achter. Pittig gedrag maar wel vriendelijk.
Nelis v. Stavast 
Flinke reu, voldoende type. Beide testikels aanwezig. Hoofd met brede schedel. Donker oog. Kleine witte borstvlek. Voorsnuit mocht wat langer. Twee tandjes tang. Zilvergestroomd. Goed gebouwd. Buik nog wat opgetrokken. Staart wat laag aangezet. Uitmuntende vachtstructuur. Gangwerk kon wat beter geshowd worden, maar in principe wel goed. Vriendelijk gedrag.
Nozem Jedda v. Stavast 
Flinke reu. Fors hoofd. Flink oor. Lippen wat los. Middelbruin oog. Schaargebit, compleet. Lichaam goed van verhoudingen. Rechte rug. Achter iets steil gehoekt. Goede vacht. Aan de maat. Mooie dubbele vacht. Goede staartlengte. Zilvergestroomd, goede stroming. Beide testikels aanwezig. Druk gedrag. Gaat met voldoende stuwkracht. Wat vrolijke staart.
Nikkie v. Stavast 
Mooie zilvergestroomde teef. Mooi hoofd. Vlakke schedel, goede stop. Mooi masker, oor wat wijd gedragen maar van goede maat. 1 middelbruin oog, mist het linker oog door een incident met een kat. Goed gebit. Rug wat week. Voor goed gehoekt, achter wat sterker. Mooie vacht. Correcte stroming. Wat veel stuwkracht achter, los voor. Erg vriendelijk gedrag.
Noëlle v. Stavast 
Mooi type. Goed hoofd. Goed gebit. Donker oog. Oor wat wijd. Goed van verhoudingen. Goed lichaam, wel wat welgedaan. Volop in de verharing. Vacht van goede structuur. Staart van correcte lengte. Mooie onderwol. Voor en achter goed gehoekt. Zag graag wat meer vulling onder de ogen. Mooie stroming, goed masker. Aangenaam gedrag. Mooi ruim gangwerk.
Norah Laja v. Stavast 
Mooi type, lang hoofd. Middelbruin goed gevormd oog. Goed aangezet flink oor. Mooie zilvergestroomde vacht. Uitmuntende stroming. Achter wat sterker gehoekt dan voor. Mooie vachtstructuur. Donker masker. Schaargebit. Gangwerk met veel stuwkracht dat in de voorhand wat beter verwerkt zou moeten worden. Leuk gedrag.
Nouchka v. Stavast –
Mooie teef, maar wel te dik. Mooi hoofd. Correct oor. Goed geplaatst donker oog. Compleet schaargebit. Mooie voorborst. Zilvergestroomde correcte vacht met duidelijke onderwol. Staart van goede lengte. Mooi soepel gangwerk dat wel beïnvloed wordt door het overgewicht.
Totaalbeeld:
Nest met honden van mooi type. Helaas wat witte borstvlekken en een paar honden die wat te zwaar zijn. Gelukkig wel allemaal erg vriendelijke karakters. De reuen zijn wat drukker dan de teven. De oogkleur kon bij sommige honden wat donkerder. Leuk dat ze zilver gestroomd zijn. Dat zie je niet zo veel meer. Goed gelukt nest.

4 jaar
Op 24 december 2023 werden de N-tjes 4 jaar. Iedereen vierde dit op hun eigen manier.