O-Nest

Op woensdag 18 augustus 2021 hebben wij het O-nest mogen verwelkomen. Het nest bestaat uit 5 reuen en 4 teven.

Aankondiging gemaakt door Moniek en Douwe de Jager
O-nest van de Kennel van Stavast
VaderMoeder
Dapper v. Breezand’s Bravoure  
Roepnaam: Dapper
Ikkemai Jaapje v.d. Ganzeweide
Roepnaam: Ikkemai
NHSB: 3086654NHSB: 3087106
GoudgestroomdZilvergestroomd
Geboren: 11-06-2017Geboren: 11-06-2017
HD-A
ED vrij


Certificaat van Fokgeschiktheid VVHH
Inclusief keuring op rasstandaard &
gedragstest.
HD-A
ED vrij
Rug in 2018 geen afwijkingen
DM Normaal
SCDA 1 & 2 N/N (vrij)
MyDogDNA geen bijzonderheden
Brindle test kbr/kbr

Nederlands Jeugdkampioen
VDH Europasieger ’18
HSCD Jugend Champion
Nederlands Kampioen

FCI NHAT – Excellent
In training voor
schapenhoeden & agility
Inteelt coëfficiënt: 17.87 %Inteelt coëfficiënt: 15.38 %
Inteelt coëfficiënt (op 11 generaties) van de pups O-nest: 12.78 %

In december 2020 was de eerste ontmoeting tussen Dapper en Ikkemai. Het klikte direct, waarbij de verloving werd bevestigd. Op 19 en 20 juni 2021 heeft een dekking plaatsgevonden. Alle aanwijzingen werden op 19 juli 2021 bevestigd. Ikkemai is drachtig.

Wij hebben Dapper leren kennen als een leuke rastypische reu. Dapper woont bij een gezin en nog een reu Hollandse Herdershond in Frankrijk. Daar geniet hij van het Franse (buiten)leven.
Dapper komt je vriendelijk begroeten en wil het liefst iets met je doen. Apporteren van o.a. takjes doet hij als de beste.
Wanneer het hek van de tuin open staat, blijft Dapper netjes op zijn eigen terrein. Ondanks de drukte van verkeer en voetgangers die voorbij komen. Hij laat zich niet gek maken.
Een leuk weetje is dat Dapper en Ikkemai op dezelfde dag zijn geboren.

.

Week 1 van de pups
Ikkemai is weer een fantastische moeder. Ze geniet duidelijk van het moederschap. De pups groeien goed.

Week 2 van de pups
De groei zit er goed in. In deze week is van iedere pup een portret gemaakt. De reuen hebben de kleuren geel, grijs, groen, blauw en bruin. De teven hebben de kleuren oranje, roze, paars en rood.

Week 3 van de pups
Wat een ontwikkeling hebben de pups de afgelopen week doorgemaakt. Alle oogjes zijn open en de pups spelen met elkaar. Van kruipen naar waggelen. Het lopen gaat steeds beter. Om Ikkemai een beetje te ondersteuning hebben we hier en daar een beetje puppymelk via de fles gegeven. De pups zijn inmiddels ook gestart met het eten van een schoteltje. Ze groeien als kool. Op precies 2 weken hebben de pups en Ikkemai hun eerste ontworming gekregen. De pups zijn leukerds. Dagelijks lopen ze kwispelend rond en er is interactie tussen de pups en mens.

Week 4 van de pups
We genieten volop van ze.
De kraamkamer is gebombardeerd tot slaapkamer. Overdag zijn de pups in het speelpaleis in de woonkamer. Ze hebben kennis gemaakt met halfzus Norah en adoptieoma Landeau. De pups zijn lekker ondernemend, spelen veel met elkaar en zoeken de grenzen op. Er is veel interactie tussen pups en mens (visite en ons).
De scherpe tandjes en kiezen zijn aan het doorkomen.
Naast een papje staan nu ook brokken en vers vlees op het menu. Bij mama Ikkemai wordt een toetje gehaald. Alles gaat er goed in. Dat is te zien in de gewichten. De pups groeien als kool.
Vandaag zijn de pups voor het eerst in de tuin geweest. De pups vonden het geweldig.

Week 5 van de pups
De groei blijft er goed in. Een aantal pups is al de 3 kilo gepasseerd.
Ze genieten van alle aandacht van alle visite die hen komen bewonderen en knuffelen.
We boffen met het mooie weer. De pups kunnen iedere dag buiten spelen en tuinieren. Wat zijn ze leuk.


Week 6 van de pups
Stop de tijd! De pups zijn 6 weken oud. Wat een heerlijke week hebben ze gehad. De pups zijn iedere dag buiten geweest. Ze hebben genoten van het buitenspelen en de nieuwe indrukken. Er is weer heel veel visite langs geweest om te komen knuffelen en te spelen. Wat is het een leuk nest.


Week 7 van de pups
Wat doen de pups het geweldig. Lekker ondernemend en grappig.
Afgelopen week stonden verschillende afspraken in agenda van de pups. Naast de visite kwam de chipper langs. Ook hebben de pups hun eerste autorit gehad. Deze rit was voor een enting naar de dierenarts.
Een paar dagen na de enting kon de socialisatie buitenshuis van start gaan. Alle pups hebben aan een riempje buiten gelopen. Daarnaast hebben de pups kennisgemaakt met de medewerkers en de dieren van de kinderboerderij. Komende week zal de socialisatie buitenshuis verder gaan.
We gaan nog even volop van de pups genieten voordat ze gaan uitvliegen.

Week 8,5 van de pups
Deze week kwam er uiteraard weer visite langs en verder stond deze week in het teken van socialisatie buitenshuis. Het was een heerlijke week waarbij de pups veel nieuwe indrukken hebben opgedaan.
Er heeft een puppytest plaatsgevonden op een voor de pups onbekend terrein met een onbekend persoon. Wat een open en vrije pups zijn het. Ze herstellen snel in nieuwe situaties en gaan graag, soms met hulp van de tester, op onderzoek.
Ook hebben de pups kennisgemaakt met het stadse leven in Rotterdam. De pups hebben daar nieuwe geuren, geluiden en situaties waargenomen. Ze hebben een schoolplein bezocht en vonden de aandacht van de kinderen erg fijn. Op de markt hadden de kraam met gegrilde kippen en de viskraam extra aandacht. Bij de markt was nog een enorme knal van vuurwerk. Vanuit de pups kwam daar geen reactie op. Tot slot kwamen er nog trams langs. Ook dat was niet interessant.
Later die week hebben we een feestje bij Kynologisch Nederland gehouden. Op de laatste dag dat het nest compleet was zijn de pups wezen puppy apenkooien. Dit was een groot feest voor de pups en de bezoekers.
Daarna zijn de eerste pups gefaseerd uitgevlogen. Zo leuk om alle verhalen, foto’s en filmpjes van de nieuwe baasjes te ontvangen.
Met de laatste 3 pups nog even het leven binnen de manege meegemaakt. Direct even gedag gezegd bij de pony’s van vrienden.

Uitvliegen van de pups
Wat was het weer een fantastisch avontuur! Het O-nest was een feestje om te hebben. 9 energieke pups met 9 heerlijke karaktertjes.
De eerste paar weken in de kraamkamer waren prachtig om te zien. Hoe ze van mini molletjes veranderden in kleine hondjes is zo aandoenlijk. Al snel werd de aandoenlijkheid minder met de komst van het melkgebit. Enkels, pezen, vingers… overal werden de tanden ingezet en au… au.. AUWW was een veel gehoorde kreet.
Met een kleine 3 weken werd in de woonkamer het puppyparadijs neergezet. Zo konden ze overdag heerlijk ravotten in de woonkamer en in de tuin en in de nacht was de kraamkamer vanaf nu de slaapkamer. Dat was ook het moment dat visite welkom was en dat hebben we geweten. Bijna iedere dag hadden we wel mensen over de vloer. Soms wel 4 shifts op 1 dag! Het deerde de pups niet en ze speelden met iedereen tot de vermoeidheid toesloeg en ze allemaal als een blok in slaap vielen.
Na het chippen en de inentingen begon de volgende grote klus. Binnenshuis deden we dat natuurlijk al, maar nu moest er ook buitenshuis verder worden gesocialiseerd. Dit begon met één voor één een klein stukje wandelen aan de riem langs de straat, daarna de kinderboerderij, puppytest en eindigde met een rondje op Rotterdam Zuid. We begonnen de reis door Zuid op het schoolplein. Hier werden de pups vakkundig gekroeld en bekeken door wel 25 kleuters tegelijk. Wat was dat voor allemaal een geweldig feest! Zowel de pups als de kleuters stonden te springen van plezier. Daarna volgde de wandeling over de markt waar veel werd gezien en geroken. Onderweg naar de auto ook nog even kennismaken met de tram, maakte het rondje Rotterdam compleet.
Als afsluiting hadden we de laatste activiteit met het hele nest bij elkaar. Puppyapenkooi bij Kynologisch Nederland in Hellevoetsluis. Zo mooi om te zien hoeveel mensen de moeite hadden genomen om te komen kijken. Het was weer 1 grote gezellige kermis en de pups hebben er ontzettend van genoten.
Daarna begon de grote uittocht met het vertrek van de eerste 2 pups. In verband met de Europese wetgeving blijft Oskar Max nog tot circa 15 weken bij ons. Drie weken na de rabiës enting verhuist hij naar Engeland. Tussentijds gaan wij door met het socialisatieproces van Oskar Max. Daarnaast gaat hij naar puppycursus en de basiscursus.
Wij hebben ontzettend genoten van alle pups. Het zijn stuk voor stuk heerlijke hondjes met mooie karakters die allemaal prachtige vertegenwoordigers zijn van de Kennel van Stavast. Op afstand genieten we van alle verhalen en avonturen bij de nieuwe baasjes.
Ook moet gezegd worden dat we heel veel bewondering hebben voor Ikkemai en de wijze waarop ze haar kinderen heeft opgevoed. Wat is het toch een fan-tas-ti-sche moeder! Op naar het P-nest!

Op zondag 18 september 2022 zal ons O-nest te bewonderen zijn op de nestendag van de NHC.
Locatie: Terrein URV, Manitobadreef 8, 3565 CH te Utrecht.
Nestendag NHC
Aanwezig: Mama Ikkemai, Onse Tjibbe, Olaf Jari, Olli Dapper, Okke Owen, Otje, Olivia en Onra Ikkemai.
Afwezig: Papa Dapper, Oskar Max en Odieke.
Foto’s van Kirsten Dokman-Heurmann

Resultaten
26-06-2022 Kampioensclubmatch NHC|
keurmeester Mw. M. Vermeire
Jeugdklasse reuen
Okke Owen v. Stavast – eig. S. Zuijdervliet
Volledig scharend gebit, goed gepigmenteerd. Goed reuentype met goede verhoudingen; hoogte/lengte. Goede voorsnuit, schedel mocht iets vlakker, donker oog van goede vorm. Goed gedragen oor, goede hals- en bovenbelijning met goed kruis. Goed ontwikkeld in front, goede borstdiepte, goede hoekingen, sterke pols, goede voeten. Goede vacht en kleur, goed temperament. Goede beweging, bestrijkt voldoende terrein, iets vrolijke staart. 1 Uitmuntend/CAC
Onse Tjibbe v. Stavast – eig. T.A.M. v. Ommeren
Volledig scharend gebit, goed pigment. Lippen mochten iets strakker aangesloten zijn. Reuentype, schedel mocht iets minder breed, mocht wat vlakker. Goede oogkleur en amandelvormig. Goed gedragen oor. Goede lichaamslengte, maar rugbelijning mocht strakker. Goede aangeduide voorborst, goede borstdiepte. Goede hoeking voor en achter, goede pols en voeten. Goede vachtstructuur en kleur. Loopt regelmatig in telgang, mocht wat meer uitgrijpen. Heeft wat ringtraining nodig, vooral voor het gangwerk. 2 Uitmuntend
Jeugdklasse teven
Olivia v. Stavast – eig. S. Hendriksen & M. Hendriksen
Volledig schaargebit, goed pigment. Goed type, goede voorsnuit en stop, schedel mocht een tikkeltje vlakker. Goede oogvorm maar mocht iets donkerder. Goed gedragen oor. Goede lichaamsverhoudingen, goede bovenlijn en kruis. Goed front en goede borstdiepte, zeer goed gehoekt voor en achter. Goede vacht en kleur. Goed temperament. Gangwerk met goede stuwing, nog iets los in ellebogen, goede staart dracht. 1 Uitmuntend/Beste jeugdhond Kortharen/Beste jeugdhond
Onra Ikkemai v. Stavast – eig. M. v.d. Pluijm & M. Crielaard
Volledig schaargebit, goed pigment, goed teventype met goede verhoudingen in hoofd en lichaam. Goede oogkleur, goede expressie, goed gedragen oor. Mooie halspartij, goede lichaamslengte, bovenlijn nog iets onvast, goed kruis. Goede borstdiepte, goed front, voorborst moet zich nog iets meer ontwikkelen. Goed gehoekt voor en achter. Stevige pols, goed bone. Goede vachttextuur en kleur. Goed temperament. Goed gangwerk, voldoende uitgrijpend, met goede stuwing, goed gedragen staart. 2 Uitmuntend
Odieke v. Stavast – eig. D. de Roo & E. v.d. Wal
Volledig scharend gebit, goed gepigmenteerd, hoofd van goede lengte met goed parallellisme. Amandelvormig donker oog, goed gedragen oor. Goede hals en bovenbelijning die een tikkeltje korter mocht. Goed kruis. reeds goed ontwikkelde borstdiepte en goed gehoekt voor en achter. Bone mocht iets steviger, goede kleur en vacht, goed temperament. Bestrijkt voldoende terrein, nog iets nauw achter en los voor. 3 Uitmuntend

Titels

Olivia van Stavast
(roepnaam Izzy)

Beste Jeugdhond KCM NHC 2022
Nederlands Jeugdkampioen
Jeugdwinster 2022
Winster 2022

Okke Owen van Stavast
(roepnaam Owen)

Beste Reu KCM NHC 2022
Nederlands Jeugdkampioen
Jeugdwinner 2022
Winner 2022
Int. show Leeuwarden RBIG Dutch Breeds