We fokken af en toe een nestje en besteden daarbij veel aandacht aan het uitkiezen van de reu. Naast een stabiel, vriendelijk karakter en een goede gezondheid, kijken we ook naar het uiterlijk. We zoeken steeds een vaderhond die de kenmerken van de rasstandaard zo goed mogelijk benadert, van zowel de binnenkant, als van de buitenkant. Meer informatie over onze nesten en de ouderparen vindt u terug onder de button ‘Nesten’. Onze pups groeien op in huiselijke omgeving. Uiteraard krijgen de pups de benodigde entingen en ontwormingen in de eerste weken en worden zij rond de zesde week gechipt. Tevens wordt een stamboom aangevraagd en een dna-profiel gemaakt.
Het kenmerk van de Kennel van Stavast is dat wij veel aandacht besteden aan de inprenting- en socialiseringsfase, zodat onze pups zich kunnen ontwikkelen tot stabiele en vrije honden. We hebben geen aparte kennel. Zoals eerder vermeld, groeien de pups bij ons op in huis en zijn zo vanaf het begin gewend aan allerlei huiselijke geluiden. Bezoek is, in overleg, bij ons van harte welkom. De pups maken op deze manier kennis met een diversiteit aan mensen (volwassenen en kinderen) en raken vertrouwd met optillen en geaaid worden. We gaan ook met alle pups naar buiten. Dit doen we niet alleen met de auto, maar ook maken ze het verkeer mee vanuit een Doggyride. Er staat een bezoekje aan het winkelcentrum, markt, school en kinderboerderij op het programma. Op deze manier verloopt de kennismaking met de ‘grote’ wereld voor de pups zo geleidelijk mogelijk en wordt er in die belangrijke eerste weken een goede basis gelegd voor het verdere leven, of dit nu in een rustig dorp of een drukke stad is. Met elke pup gaan we oefenen met buiten wandelen. Hierdoor raken de pups vertrouwd met het halsbandje en de riem. Om de pup stapsgewijs te laten wennen aan harde geluiden als vuurwerk en onweer, maken we gebruik van o.a. YouTube. Daarnaast maken we een begin met de benchtraining, omdat de bench een prima middel is in de opvoeding van de pup naar jonge hond. Op deze manier leren hondjes (even) alleen te zijn zonder iets dat dierbaar is stuk te maken. Het helpt daarbij om ze gemakkelijker zindelijk te laten worden.
Wanneer de pups ongeveer 7 weken oud zijn, wordt er een puppytest gedaan. Op basis van onze eigen ervaring en de uitkomst van de puppytest wordt een indicatie verkregen over het karakter en de mogelijkheden van de pup. De uitkomst van de puppytest zal een beeld geven van de pup in een vreemde situatie en kan voor de nieuwe eigenaar tips en trucs bevatten over de omgang met de pup.
Aangezien wij de pups de gehele dag meemaken, beslissen wij uiteindelijk bij welke eigenaar een pup het beste past. Hierbij proberen we uiteraard ook rekening te houden met de voorkeur van de beoogde baas. Als de pups met ongeveer 8 weken naar hun nieuwe baasjes gaan, begint voor hen de verdere opvoeding van de pup. Voor ons houdt het daarmee niet op. We zullen nog regelmatig contact houden en staan altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Mocht het desondanks niet goed gaan met het hondje, dan behouden we ons het recht voor om het hondje terug te nemen. We blijven ons namelijk verantwoordelijk voelen. Op deze manier willen wij graag het fantastische ras van de Hollandse Herderhond in stand houden!
Wij zijn in het bezit van het:
- diploma Basiscursus Fokken en Houden van honden (BFH) van de Raad van Beheer.
- diploma Voortgezette Kynologische Kennis (VKK) van de Raad van Beheer.
- diploma Therapiehonden begeleider van Dogswork.
- certificaat verdiepingscursus instructeur voor therapiehond begeleiders van Dogswork.
De Kennel van Stavast kreeg in 2022 de 1e prijs bij de Winner of Winners Kennelcompetitie van de Raad van Beheer. In 2023 had de Kennel van Stavast een mooie 2e plaats.
Dutch Winner 2022 v.l.n.r. Nouchka van Stavast (Kyra), Olivia van Stavast (Izzy), Okke Owen van Stavast (Owen),
Ikkemai Jaapje vd Ganzeweide, Norah Laja van Stavast